Ergonomi i hemmet

20.03.2021

Jobbar du med distansarbete eller -studier och upplever att dagarna blir långa och tunga? Kolla in några hemmaknep nedan för att variera din sittställning!

Det viktigaste vid statiskt stillasittande eller stående arbete är att få mångsidigt med variation - ingen ställning är ergonomisk mera efter en timme i samma ställning. En god ergonomi bidrar till effektivt arbetande och minskar risken för belastningsrelaterade skador och åkommor. Långvariga stunder i samma ställning minskar på cirkulationen och ämnesomsättningen, dessutom tröttnar stödmuskulatur vilket i sin tur kan leda till bl.a. spända muskler, huvudvärk och smärta i nacke eller rygg.

Utmaningarna i hemmiljö kan vara många, men även på en köksstol kan du variera din sittställning med bara en handduk. Nedan tre sätt att testa hemma:

  1. Sök fram en badhandduk
  2. Rulla handduken till en kompakt rulle
  3. Placera rullen i
    - ländryggen
    - bakom sätet "glute-lift" eller
    - mellan sittbensknölarna för att variera din sittställning.

Dessa ställningar kan varvas under dagen för att få lite variation och kräver varken större investeringar eller tid. Det viktigaste är trots allt att hålla pauser, stiga upp och röra på sig mångsidigt för motvikt!

Satsa även på att använda hörlurar vid samtal och möten. Detta avlastar armarna och ger dig samtidigt chansen att röra på dig. Du kan till exempel rulla lätt på axlar och nacke, göra rotationer i sittande ställning eller varför inte framåtböjningar och ryggsträckningar med armarna upp mot taket. Stig också upp varje halvtimme för att bryta statiska rörelser.

Andra viktiga aspekter att ta i beaktande för att optimera ergonomin är bl.a. ändamålsenlig belysning samt ljusstyrka och blåljusfilter i skärmen (finns även skärmglasögon för att minska på blått ljus som lätt kan bidra till huvudvärk). Uteslut även onödigt ljud omkring dig, skapa en trivsam arbetsmiljö med t.ex. grönväxter och ta i beaktande hur naturligt solljus kommer in i rummet så att du inte behöver kisa med ögonen. Reglera också temperaturen vid behov, så att du inte spänner dig för att du är kall och kom ihåg att vädra för att få nytt syre. En välorganiserad miljö minskar stress, så ett bra tips är att städa din arbetsomgivning varje fredag så är det roligt att komma på jobb igen på måndag!

Huvudpunkterna för en god ergonomi hittar du bland annat på Arbetarskyddscentralens sidor. Klicka här för att se bilden.

Kämpa på och tveka inte att ta kontakt om du behöver hjälp eller råd för att förbättra din ergonomi!

Källa: Etätyössä turvallisesti - Työturvallisuuskeskus (ttk.fi)