Hei, hengitätkö?

28.03.2021

Viimeisen vuoden aikana on vallitsevan tilanteen takia koettu stressiä ja epävarmuutta. Olemme opetelleet käyttämään hengityssuojaimia ja olemme todella varovaisia yskimään ja aivastamaan. Uskon että olen tuskin ainoa, joka kokee pidättävän hengitystä nykyään lähes päivittäin.

Olen henkisen valmentajan Mikael Blomqvistin (MBS training) avulla oppinut useita hyvin tehokkaita hengitysharjoituksia. Haluan jakaa näistä harjoituksia myös teille kokeiltavaksi.

  1. Nollaava syvähengitys: hengitä syvään sisään nenän kautta vatsaan asti, pidätä hengitystä hetken. Tämän jälkeen huokaise syvään suun kautta ulos, jonka jälkeen jälleen pidätät hengitystä hetken. Ota uusi syvä sisäänhengitys vatsaan ja jatka harjoitusta jälleen alusta, toista 3-5 kertaa. Anna hartioiden laskeutua alas ja päästä irti stressitekijöistä. Voit tehdä harjoitusta seisten, istuen tai makuulla. Syvähengitys auttaa ottamaan etäisyyttä ajatuksiimme ja on hyvin tehokasta myös lyhyen tauon yhteydessä.
  2. Rentouttava hengitys: hengitä nenän kautta sisään ja laske neljään, hengitä tämän jälkeen ulos nenän kautta mutta pidennä uloshengitystä niin että siitä tulee kaksi kertaa sisäänhengityksen mittainen, eli kahdeksan. Hengitä taas sisään neljään laskien ja uloshengitys kahdeksaan laskien. Rytmiä voi vaihdella siten että hengitysjaksot lyhentyvät 3/6 tai pidentyvät 5/10. Anna hengitysharjoitteelle aikaa, äläkä yritä väkisin pidentää rytmiä, vaan aloita lyhyemmällä jaksolla ja pidennä omaan tahtiin.
  3. "Box breathing": sisäänhengitys + tauko + uloshengitys + tauko. Hengität sisään nenän kautta neljään laskien, tämän jälkeen pidättele hengitystä myös neljään laskien. Hengitä ulos ja laske neljään, pidätä taas hengitystä laskien neljään. Mielikuvituksessasi hengität neliön kuvion tahtiin, jossa kaikki vaiheet/reunat ovat yhtä pitkiä. Toista neljä kertaa, jonka jälkeen voit hidastaa tahtia neljästä viiteen.
Nauti auringon antamasta energiasta ja pidä pienet tauot ulkona!
Nauti auringon antamasta energiasta ja pidä pienet tauot ulkona!