Tips på pausgymnastik på Svenska Yle

07.03.2021

I och med coronapandemin har det blivit allt vanligare att jobba hemifrån. Det är förstås en positiv sak att många har möjlighet att stanna hemma och jobba, för att på så sätt minska smittspridningen. Men hemmakontoren är i många fall inte de mest ergonomiska, vilket konkret märks i mitt arbete som massör och fysioterapeut. Antalet personer som söker hjälp för nack- och ryggproblem har ökat markant den senaste tiden.

Även om en massage eller fysioterapi, speciellt regelbunden behandling, kan lindra symtomen brukar jag alltid uppmana mina patienter att försöka röra på sig mer under jobbdagen. Faktum är att bara 5 minuter två gånger under jobbdagen kan göra underverk för stelhet i nacke och rygg. För detta behöver man inte heller några gymredskap - det går bra att göra med kroppsvikt, gummiband eller med till exempel ett kvastskaft (eller något motsvarande som hittas hemma).

Under hösten delade jag med mig av mina bästa råd till dem som har ont i kroppen på grund av dålig ergonomi. Hela artikeln kan läsas på Svenska Yle.